Jelle de Kroon

Aan het werk in Afrika
SONY DSC

Jelle de Kroon is sinds 1980 bezig met percussiemuziek. Hij maakte reizen naar Zuid-Amerika en West-Afrika om zich verder te verdiepen in de achtergronden van deze muziek. De eerste tijd hield hij zich voornamelijk bezig met Zuid-Amerikaanse muziek: conga’s, timbales en kleine percussieinstrumenten, totdat kennis maakte met de West Afrikaanse percussie.

In 1988 belandde hij tijdens zijn eerste reis naar Afrika in Conacry, de hoofdstad van Guinee. Hier zag hij hoe belangrijk de muziek in deze cultuur voor de mensen is en werd gegrepen door de djembé en haar veelzijdigheid. In de jaren die volgden reisde hij nog vele malen naar Afrika om zijn kennis uit te breiden en te spelen op traditionele feesten.

In september 2000 richtte hij percussieschool Mi Dushi in Apeldoorn op. Hier bouwt hij langzaam maar zeker aan de toekomst van de djembé en haar plaats in het reguliere muziekonderwijs.

Jelles ervaringen hebben na vele jaren geresulteerd in een andere opvatting over lesgeven, “to see is to do”, de Afrikaanse manier om informatie door te geven. Het blijkt ook hier uitstekend te werken.