De geschiedenis van de djembe

De djembé vindt zijn oorsprong in het hart van het Malinke gebied. Dit is het grensgebied van het huidige Guinée en Mali. Volgens mondelinge overlevering is het instrument ontstaan rond de 13de eeuw ten tijde van het oude rijk van Mali.

De djembé is ontwikkeld en uitgevonden door smeden, maar wordt door alle lagen van de bevolking bespeeld. Dit in tegenstelling tot veel andere instrumenten, die alleen door de Griots bespeeld worden. Hoewel de djembé zijn oorsprong bij de Malinke vindt, is dit instrument in de loop der eeuwen populair geworden bij buurvolkeren als Bambara, Wassolonka, Sarahule Susu, Djalonke etc.

Vanaf de jaren 50 vindt de djembé via de Afrikaanse balletten zijn weg naar de podia. Gaandeweg ontstaat er naast de traditionele stijlen een modernisering. Ook wordt het instrument steeds populairder in de buurlanden van Guinée en Mali. Onder andere in Senegal, Ivoorkust, Burkina Faso, Sierra Leone, en meer recentelijk, Ghana en Gambia. Vanaf de jaren 70 verovert de djembé langzaam de hele wereld.