Djembé-lessen

Volwassenen
Tijdens de cursus djembé worden er ritmes gespeeld die hun oorsprong vinden in landen als Guinee, Ivoorkust, Mali en Sierra Leone. Je leert de ritmes door oefeningen die gericht zijn op onafhankelijkheid van de handen en verschillenden technieken. Ook krijg je het verhaal achter de muziek te horen. Jelles ervaringen hebben na vele jaren geresulteerd in een andere opvatting van lesgeven: “to see, is to do”. Het is de Afrikaanse manier om informatie door te geven. Deze lesmethode is een belangrijk onderdeel geworden van het muziekonderwijs op de Nederlandse scholen.

Er wordt gespeeld op de djembé, een kelkvormige trommel, gemaakt uit één stuk hout en aan één kant bespannen met een geitenvel. Naast de djembé wordt er gebruik gemaakt van dunduns en bastrommels, zij zijn de melodische en ritmische ondersteuning van de djembé en worden met een stok bespeeld.

Starters
Een kennismaking met de djembé, waarbij aan de hand van een eerste ritme verschillende technieken aan de orde komen.
Beginners
Er wordt veel aandacht besteed aan de techniek van het spelen, de stand van de handen, de verschillen in geluid van de djembé en de houding tijdens het spelen. Bij het spelen van de verschillende ritmes wordt het communicatieve karakter van de drums belicht.
Middengroep
De nadruk wordt meer gelegd op het combineren van de wat complexere patronen en hun relatie met de dunduns. Op deze manier wordt de samenhang en de logica van de ritmes duidelijker.
Gevorderden
De samenhang en de structuur van de muziek wordt toegelicht en er wordt dieper ingegaan op begrippen als verschillende maatsoorten, syncopen en poli-ritmische structuren. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het soleren op de djembé.